Przepis i sposób przygotowania na: Syrop lub miód z kwiatów mniszka lekarskiego
Następnie delikatnie przelewamy je na sicie letnią wodą i odstawiamy do odcieknięcia.
Przygotowaną wodą zalewamy kwiaty mniszka, po czym dodajemy dokładnie wyszorowane, umyte i pokrojone w plastry cytryny i pomarańczę (pestki odrzucamy).
Przygotowaną mieszankę gotujemy około 10 - 15 minut na wolnym ogniu.
Po tym czasie zdejmujemy wywar z ognia i odstawiamy do następnego dnia.
Następnie przecedzamy płyn przez złożoną w 3 - 4 warstwy gazę na koniec delikatnie odciskając wywar z kwiatów.
Do odciśniętego płynu dodajemy cukier i całość gotujemy na wolnym ogniu przez około 2 godziny na syrop, a dłużej 2,5 - 3 godzin na miód.
Jeśli ma to być miód dodaję pod koniec gotowania 1/4 łyżeczki kwasku cytrynowego, uzyskuję w ten sposób niepowtarzalny smak.
Syrop lub miód przelewamy do butelek lub słoiczków i odstawiamy do spiżarki lub piwnicy - bez pasteryzowania, może spokojnie stać w piwnicy nawet 2 lata.
Pyszny dodatek do herbaty, rozsmarowany na pieczywie, a także zawinięty w ciasto naleśnikowe.
(kwiaty zbierane oczywiście z dala od dróg, traktów i siedlisk ludzkich i oczywiście w maju). Ja zbierałam je w samym sercu gór i lasów świętokrzyskich.