Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto pijana śliwka z czekoladową polewą
Przepis na pyszne ciasto dla dorosłych:
- miękki, puszysty ciemny biszkopt
- krem budyniowy, który wychodzi bez grudek,
- dużo polewy na wierzchu ciasta, mniam!
Pijane śliwki:
Gotujemy syrop z wody i cukru, do którego wkładamy śliwki i gotujemy na lekkim ogniu przez około 5-7 minut. Żeby były miękkie, ale nie rozgotowały się, trzeba je odcedzić i ostudzić. Zalać śliwki wybranym alkoholem (mogą wchłonąć nawet szklankę). Robimy to najlepiej poprzedniego dnia przed wykonaniem ciasta (czyli na 8-12 godzin przed).
Biszkopt:
białka ubijamy na sztywno, następnie dodajemy cukier, żółtka i ubijamy na sztywno. Dodać mąki i kakao wymieszane z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać. Wlać do formy wyłożonej papierem i piec w temperaturze 160 stopni przez około 30 minut.
Krem budyniowy:
1.5 szklanki mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Do pozostałego mleka dodać żółtka, budyń i obie mąki. Dokładnie zmiksować i wlać do gotującego się mleka, energicznie mieszać i ugotować budyń. Gdy ostygnie połączyć z utartym masłem.
Składanie:
Na biszkopt nałożyć krem budyniowy, a następnie układać śliwki - jedną przy drugiej - i wstawić do lodówki.
Polewa:
Składniki polewy rozgrzać na parze, dobrze rozmieszać. Wystudzoną polewę wylać na śliwki.