Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Gołąbki z ryżem i grzybami

5.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kapusta
1 głowka
ryż
250 g
jajko
1
cebula
1
Wywar:
750 ml
masło
50 g
sól
Sklep Prymat
pieprz
Sklep Prymat
grzyby suszone
150 g

Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki z ryżem i grzybami

Kapustę czyścimy, usuwamy głąb, następnie zalewamy wrzątkiem w garnku i trzymamy mniej więcej pól godziny w posolonej wodzie. Po wyjęciu z wody odsączamy, studzimy i rozdzielamy liście. Ryż gotujemy w dużej ilości wody, odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Grzyby moczymy 2 godziny, gotujemy i drobno siekamy. Wywar zachowujemy. Cebule siekamy i podsmażamy na maśle. Mieszamy wszystko razem. Na każdy liść nakładamy farsz i zawijamy ciasno. W rondlu lub brytfannie układamy gołąbki i zalewamy wywarem grzybowym z wywarem z kostki lub samym wywarem grzybowym. Dusimy na małym ogniu przez około 1,5 – 2 godziny. Można podawać z sosem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Monika179
Monika179 13.11.2010 17:42
uwielbiam je:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak