Sposób przygotowania

Ryż sparzyć,odcedzić i zeszklić na maśle. Dodać sól, 1/4 l gorącej wody.Dusić pod przykryciem przez około 20minut. Mleko zagotować,dodać ryż i ponownie dusić stale mieszając. Jaja,3 łyżki cukru i przyprawy ubić na pianę.Wiśnie z kompotu osączyć na sicie a sok z wiśni zagotować i dodać do niego 4 łyżki likieru wiśniowego wymieszanego z łyżką mąki ziemniaczanej. Całość zagotować.Ryż schłodzić i doprawić do smaku. Do ryżu dodać masę jajeczną,lekko wymieszać,po czym ryż włożyć do wysmarowanej masłem formy żaroodpornej.Piec w piekarniku, po 15 minutach ułożyć na wierzchu wiśnie,posypać płatkami migdałowymi i dopiec.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !