Przepis i sposób przygotowania na: ZAPIEKANKA MAKARONOWA Z PIERSIA Z KURCZAKA
- 30 DAG MAKARONU
- 2 DAG TŁUSZCZU
- cała pierś z kurczaka
- 2 cebule
-SÓL, PIEPRZ, przyprawa kebab gyros do piersi z kurczaka
- ŚMIETANA
- JAJKO
- 1 KOSTKA PRZYPRAWY DO ZUPY
- 4 DAG SERA ŻÓŁTEGO
- PUSZKA KUKURYDZY
- PAPRYKA KONSERWOWA
UGOTOWAĆ MAKARON, ODCEDZIĆ PRZELAĆ WRZĄCĄ WODĄ.PIERŚ Z KURCZAKA POKROIĆ W KOSTKĘ. PRZYPRAWIĆ PRZYPRAWĄ DO GYROSA. USMAŻYĆ. CEBULĘ POKROIĆ W KRĄŻKI, USMAZYC NA JASNOZŁOTY KOLOR. PAPRYKĘ POKROIĆ W PASKI. PUSZKĘ KUKURYDZY ODCEDZIĆ.
W NACZYNIU ŻAROODPORNYM UKŁADAĆ NASTĘPUJĄCE WARSTWY:
I MAKARON
II PAPRYKA KONSERWOWA POKROJONA W PASKI
III ODCEDZONA PUSZKA KUKURYDZY
IV USMAZONA PIERS Z KURCZAKA
V CEBULA
VI MAKARON
ŚMIETANE WYMIESZAĆ Z JAJKIEM I KOSTKĄ PRZYPRAWY DO ZUP ROZPUSZCZONĄ W 2 ŁYŻKACH WODY. POLAĆ UŁOŻONE WARSTWY. POSYPAĆ TARTY SER. ZAPIEKAC 10-15 MINUT.