Wołowinę zalać wrzącą wodą, osolić, gotować około 1 godziny, następnie dodać włoszczyznę i gotować dalsze pół godziny. Mięso i włoszczyznę wyjąć, ostudzić, pokroić razem dość drobno. Odlać 2 szklanki wywaru z mięsa, zdjąć z wierzchu tłuszcz. Do oddzielnej szklanki wsypać żelatynę, zalać odrobiną zimnego wywaru (ok. 1/3 szklanki) a gdy napęcznieje, podgrzać wywar w garnku, dolać do żelatyny gorącego, dobrze wymieszać, wlać do pozostałego wywaru i razem zagotować. Włożyć mięso pokrojone z warzywami do gorącego wywaru, przyprawić do smaku solą, pieprzem, wsypać sporo natki lub kopru. Rozlać galaretkę do przygotowanych wcześniej salaterek, pozostawić do ostygnięcia. Podajemy bez salaterek na dużym talerzu. Dobrze smakuje polana octem.