Przepis i sposób przygotowania na: Schab faszerowany
Pieczarki oczyścić, pokroić w kostkę, jeżeli są małe to można i na plasterki, podsmażyć na maśle. Dodać szynkę pokrojoną w wąskie paseczki, groszek i posiekaną natkę. Wymieszać. Kiedy farsz ostygnie, dodać starty na drobnej tarce ser i jajko. Doprawić solą i pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszać.
Teraz wesołej zabawy życzę przy faszerowaniu mięsa. Trzeba tą całą mieszankę wepchać do zrobionej wcześniej dziury w mięsie.Gotowe mięso oprószyć solą i pieprzem. Obsmażyć na smalcu w brytfannie, po czym wsadzić do piekarnika nagrzanego do 180° C na jakieś 90 minut. Raz na jakiś czas, jak to bywa przy mięsie, należy je polać wodą lub bulionem, a potem to już powstałym na dnie brytfanny sosem.
Upieczone mięso wyjąć, zawinąć w folię aluminiową i odstawić na chwilę. W tym czasie można zająć się np. ziemniakami, zrobieniem sosu z tego co zostało w brytfannie, napoczęciem kolejnej butelki wina... Pokroić w plastry i podawać.
Muszę powiedzieć, że pyszne na gorąco i na zimno jako... wędlina.