Przepis i sposób przygotowania na: Łosoś z sosem holenderskim w gniazdku makaronowym
Makaron spaghetti gotujemy wg przepisu.
Sos holenderski: w małym garnku zagotowujemy wino z łyżką octu, soku z cytryny oraz szczyptą soli i białego pieprzu, a następnie odstawiamy do ostygnięcia. Do zimnego/lekko letniego płynu dodajemy 3 roztrzepane żółtka i łyżkę zimnego bulionu warzywnego/wody. Dokładnie mieszamy. Garnek z sosem wstawiamy do większego z gorącą wodą i gotujemy w \"kąpieli wodnej\" na małym ogniu, cały czas mieszając. Gdy zgęstnieje dodajemy kawałek po kawałku lub wlewamy rozpuszczone masło.
Kiedy sos uzyska gładką, jednolitą, gęstą konsystencję próbujemy i doprawiamy ewentualnie do smaku. Podajemy na ciepło.
Na talerzu układamy gniazdko z makaronu, po środku kładziemy porcję łososia, polewamy wszystko sosem, a na górze kładziemy gałązkę koperku dla ozdoby.