Cebulę obrać, opłukać, pokrajać w kostkę i podsmażyć na tłuszczu. Zagotować wodę z solą, dodać podsmażoną cebulkę, wsypać kasze i zagotować mieszając. Gdy zacznie gęstnieć, przykryć i rozkleić w piekarniku. Utrzeć tłuszcz dodając po jednym żółtku, wymieszać z ugotowaną i nieco przestudzoną kaszą, doprawić do smaku. Białka ubić na sztywno pianę i lekko wymieszać z masą. Stolnicę wysypać mąką, wyłożyć masę i uformować wałek, z którego obcinać kawałki i formować w kuliste gałki. Wkładać pulpety na wrzącą wodę i zamieszać drewnianą łyżką, aby nie przywarły do dna. Gotować ok. 5 minut, licząc od chwili zagotowania. Ugotowane pulpety wybierać cedzakiem, odsączyć i wyłożyć na półmisek, polać stopiony boczkiem.