Sposób przygotowania

Kaczkę (młoda i tłusta) patroszymy, wyciągamy z jej wnętrza kawałki tłuszczu, odcinamy końcówki skrzydeł, wycinamy szyje pozostawiając nienaruszoną skórę, myjemy, odsączamy, obsuszamy. Wnętrze nacieramy majerankiem i solą, stronę zewnętrzną tylko solą, odstawiamy w chłodne miejsce.

Obrane ziemniaki kroimy w zgrabne, niewielkie cząstki.

Do wnętrza kaczki kładziemy wyciągnięte wcześniej kawałki tłuszczu oraz obsuszone w ściereczce, oprószone solą i pieprzem ziemniaki. Ziemniakami napełniamy także skórę kaczej szyi. Do środka kładziemy kawałki masła, otwory spinamy szpadkami lub zszywamy. Układamy kaczkę w brytfannie i pieczemy, aż będzie miękka i rumiana.

Podajemy podzieloną na 4 części wraz z upieczonymi we wnętrzu ziemniakami z dodatkiem mizerii lub z inną sezonową surówką.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !