Przepis i sposób przygotowania na: Omlet farmerski
* 4jajka
* 2 łyżki mąki
* 2 strąki kolorowej papryki
* 2-3 dymki ze szczypiorkiem
* 10dag mrożonej fasolki szparagowej(ew. z puszki)
* 10dag brokułów
* 10dag kalafiora
* 1 marchewka
* 3 łyżki oliwy
* 4 łyżki masła
* zioła prowansalskie
* sól,pieprz
Warzywa, w zależności od rodzaju, oczyść,obierz,opłucz.Brokuły i kalafior podziel na różyczki.Fasolkę rozmróż,ew.potnij w słupki a paprykę w paski,dymki w piórka,szczypior posiekaj.Jajka i mąkę wymieszaj na gładkie ciasto,dopraw solą i odrobiną ziół.
W rondlu rozgrzej oliwę,wrzuć pokrojone warzywa(oprócz szczypioru).Mieszając smaż ok5min.Oprósz solą,pieprzem i ziołami.Dodaj szczypior.Podlej 2-3 łyżkami wody.Duś do miekkości jeszcze ok7min.
Na patelni rozgrzej połowę masła.Wlej połowę masy jajecznej.Poruszaj patelnią by masa równomiernie się rozlała.Gdy powierzchnia omletu się zetnie,zsuń go na talerz.Połóż połowę warzyw.Złóż na pół i przekrój.Tak samo przygotuj drugi omlet.Podawaj tuż po przygotowaniu.