Przepis i sposób przygotowania na: Roladki z kurczaka
10 dag startego ementalera,
1 łyżeczka musztardy,
1 łyżka koncentratu pomidorowego,
1 łyżka kaparów,
1 łyżka oleju,
ostra papryka w proszku,
sól, pieprz.
Mięso umyć i osuszyć. Ostrym nożem każdy filet rozkroić delikatnie na jeden płat. Nie będzie on równy, ale nic nie szkodzi...
Ser zetrzeć na drobnej tarce, wymieszać z musztardą, koncentratem, solą, pieprzem i posiekanymi z grubsza kaparami. Masa powinna być raczej pikantna...
Filety posmarować masą i zawinąć rolady. Teraz rolady trzeba pokroić na 2 cm roladki i nadziewać po 2 na szpikulce. Ponieważ końcówki są zawsze mniejsze – uzupełniam je tak, aby wielkością przypominały inne. Olej wymieszać z papryką i za pomocą pędzelka posmarować nim roladki. Można odstawić na jakiś czas do lodówki, ale na upartego można piec od razu.