Przepis i sposób przygotowania na: Wieprzowina po kantońsku
4 plastry ananasa z puszki (sok zachować),
1 duża zielona papryka,
1 duża marchewka,
3-4 łodygi selera naciowego,
1 pęczek zielonej cebulki razem ze szczypiorem,
olej,
sól, pieprz.
Sos:
sok z ananasa (zawartość puszki uzupełniona wodą do 350 ml),
3 łyżki octu winnego z białego wina,
2 łyżki ciemnego sosu sojowego,
1 kostka bulionu warzywnego,
1 łyżka brązowego cukru,
sól, pieprz,
2 łyżki mąki kukurydzianej.
Do soku z wodą dodać ocet, sos sojowy, pokruszoną kostkę warzywną, cukier, sól i pieprz. Dodać mąkę kukurydzianą i dokładnie wymieszać trzepaczką.
Plastry ananasa pokroić na 8 części. Paprykę oczyścić usuwając nasiona i powięzi, po czym pokroić w paski. Marchewkę obrać, pokroić na kawałki długości ok. 5-6 cm, pokroić wzdłuż na cienkie plasterki, które z kolei pokroić w słupki. Cebulki umyć - jeśli są duże to główki pokroić w piórka, jeśli są małe to razem ze szczypiorem pokroić na kawałki 2,5 cm. Selera oczyścić i pokroić w cienkie plastry. Wszystkie warzywa wymieszać ze sobą.
Mięso umyć i osuszyć. Pokroić w cienkie paseczki. Na dużej patelni lub w woku rozgrzać olej (ok. 2 łyżek) i wrzucić mięso. Smażyć na sporym ogniu, aż nabierze rumieńców - nie zapominając o mieszaniu. Dodać warzywa i smażyć ok. 3-5 minut, aż zmiękną. Oczywiście cały czas mieszając. Wymieszać jeszcze raz sok i zalać mięso z warzywami. Dodać ananasa i doprowadzić do wrzenia. Gotować do momentu, aż sos zgęstnieje.
Danie podawać z ryżem.