Przepis i sposób przygotowania na: Makaron szpinakowy
3 łyżki rozmrożonego szpinaku,
3 jajka.
Szpinak najlepiej rozmrozić na sitku i przy pomocy łyżki odcisnąć z nadmiaru wody.
Mąkę przesiać do miski i wymieszać dokładnie ze szpinakiem. Wbić jajka i zagnieść ciasto. Przełożyć je na stolnicę i dokładnie wyrobić. W razie potrzeby dodać odrobinę wody. Naprawdę lepiej jest wymieszać składniki w misce, ponieważ szpinak może zafarbować przy okazji i stolnicę. Wyrabiając bezpośrednio na blacie czy plastikowej podkładce nie ma się tego problemu...
Gotowe ciasto podzielić na kawałki i rozwałkować podsypując mąką. W czasie wałkowania jednej części resztę lepiej trzymać pod przykryciem. Posiadając maszynkę przepuścić na grubościach 1-2-4. Ręcznie rozwałkowane ciasto mocno oprószyć mąką, zwinąć w rulon i pokroić nożem w paseczki. Rozłożyć oddzielając od siebie.
Gotować w dużej ilości osolonej wody przez ok. 2 minuty.
Ciasto można wysuszyć i schować do wysokiego słoika. Takie ciasto gotować ok. 8-10 minut.