Przepis i sposób przygotowania na: Naleśniki z pieczarkami
70 dag pieczarek,
1 duża cebula,
sól, pieprz,
1 łyżka mąki,
125 ml mleka lub słodkiej śmietanki,
olej,
sos Pindżur.
Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Wrzucić na patelnie razem z 2 łyżkami oleju i zeszklić mieszając. Gdy zmięknie, dodać oczyszczone i pokrojone w plasterki pieczarki. Dokładnie wymieszać i zostawić na ogniu - co jakiś czas mieszając - aż cały płyn odparuje.
Smażyć jeszcze chwilkę po czym oprószyć całość solą, pieprzem i mąką. Dokładnie wymieszać, zostawić na ogniu jeszcze przez chwilę i wlać mleko. Dokładnie wymieszać i poczekać, aż całość zgęstnieje.
Gotowym farszem nadziać naleśniki, nakładając sporą jego łyżkę na jednym z brzegów naleśnika. Boczne brzegi zawinąć do środka i zwinąć naleśnika w rulon..
Na patelni rozgrzać odrobinę oleju i podsmażyć naleśniki ze wszystkich stron na bardzo delikatny, złoty kolor. Podawać z gorącym sosem.