Sposób przygotowania

Pozostałe składniki:

3 liście laurowe
6 ziarenek ziela angielskiego
1 duża cebula
4 ząbki czosnku
1 łyżka przyprawy do żeberek z miodem
1 kostka bulionu na żeberkach
pieprz
3 łyżki oleju do smażenia
2 łyżki mąki pszennej

Żeberka umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym.Wymieszać olej,czosnek,musztardę,sok z cytryny,ziarenka smaku,pieprz i rozpuszczona kostke mięsną.Zalać marynata zeberka i włożyć do lodówki na kilka godzin.Cebulę drobno posiekać,czosnek przecisnąć przez praskę.W rondlu rozgrzać olej,włożyć żeberka osuszone z marynaty i obsmażyć z obu stron.Dodać cebulę,czosnek,pokruszoną kostkę żeberkową,przyprawę do żeberek,pieprz,liście laurowe,ziele angielskie i jeszcze chwilę smażyć.Żeberka podlać wodą i dusić do miękkości na małym ogniu.W razie potrzeby dolewać wody.Miękkie żeberka wyjąć na półmisek.Wyjąć z sosu liście laurowe i ziele angielskie.Mąkę wymieszać z wodą,wlać do sosu i zagotować.Żeberka podzielić na porcje.Sos podawać osobno w sosjerce.Smacznego!

Ja podałam żeberka z ciap kapustą (przepis w mojej galerii).

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !