Przepis i sposób przygotowania na: Rolada z kurczaka faszerowana suszonymi pomidorami i pieczarkami
Cebulę kroimy w kosteczkę i szklimy na patelni na niewielkiej ilości oleju, dodajemy umyte i pokrojone w grubą kostkę lub talarki pieczarki. Smażymy do miękkości, doprawiamy solą i pieprzem, studzimy. Do pieczarek i cebulki dodajemy pokrojone pomidory suszone i zioła. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, jeśli to konieczne.
Wykładamy farsz na mięso kurczaka i zwijamy je w roladę. Kształt utrzymujemy specjalnymi klamrami lub (jeśli takich nie mamy) grubą nicią do pieczeni. Owijamy nią mięso w poprzek, a następnie wzdłuż, kolejno zahaczając o każde poprzeczne zawiązanie. Kurczaka obsypujemy przyprawą do kurczaka i skrapiamy olejem. Wstawiamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy około godziny w temp. 180 st. lub dłużej (po nakłuciu widelec powinien swobodnie wchodzić w mięso). Roladę możemy też upiec w rękawie do pieczenia.
Gotową potrawę podajemy na ciepło, np. z pieczonymi ziemniakami lub ryżem, albo na zimno, na kanapki lub do sałatek, z rożnymi sosami.