Przepis i sposób przygotowania na: Chutney pomidorowo-paprykowy
50 dag pomidorów,
25 dag cebuli,
6 łyżek czerwonego octu winnego,
20 dag cukru,
1 łyżeczka soli,
1 łyżeczka zielonego pieprzu,
szczypta zmielonego ziela angielskiego Prymat,
¼ łyżeczki sproszkowanego chili.
Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Z pomidorów zdjąć skórkę, wyciąć nasady szypułek i pokroić jak się chce. Chociaż raczej drobniej niż na połowy. Cebulę obrać i drobno posiekać. Wszystkie składniki przełożyć do garnka. Całość dusić bez pokrywki (chutney musi odparować) ok. 45minut, aż sos zgęstnieje. Mieszać, aby masa nie przywarła nam do dna garnka.
Gorący przełożyć do wyparzonych słoików i zamknąć (koniecznie!). Niestety ilość znikoma, bo tylko 2 słoiki. Chcąc je zachować na dłużej wystarczy zapasteryzować - ok. 15 minut.
Znakomity do mięs wszelkiego rodzaju prosto z grilla. Znakomity do wędlin. Znakomity w ogóle...