Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

makowy sernik

5.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąki
20 dag
cukru pudru
10 dag
margaryny
1/2 kostka
żółtko jajek
1 szt
płatki migdałowe
1 paczka
lukier
1 paczka
cukru pudru
25 dag
jajek
5 szt
margaryny
1/2 kostki
aromat
1 szt
bakalie
1 paczka
maku
50 dag
cukru pudru
30 dag
jajko
2 szt
białko
1 szt
twaróg
1 kg

Przepis i sposób przygotowania na: makowy sernik

Mąkę posiekaj z margaryną i cukrem, wbij żółtko, zagnieć ciasto, schłodź. Rozwałkuj, włóż do natłuszczonej blachy, robiąc podwyższony brzeg. Ponakłuwaj i piecz 15 min w temp. 200C. Ostudź. Mak sparz, osącz i zmiel 2 razy. Utrzyj z cukrem i żółtkami. Dodaj tartą bułkę, delikatnie wymieszaj z ubitymi na pianę białkami i aromatem. Odciśnij ser i zmiel go dwa razy. Margarynę utrzyj z cukrem i żółtkami. Do masy jajecznej dodawaj - cały czas mieszając - ser. Na końcu dodaj aromat, bakalie i pianę ubitą z białek. Na podpieczonym cieście układaj na przemian masę makową i - obok - serową. Piecz 45 minut w temp. 190C. Ostudź, polej przygotowanym lukrem, udekoruj płatkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Anna141
Anna141 19.07.2011 16:24
Fajny przepis
banditka 19.06.2010 13:57
brzmi cekawie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak