Sposób przygotowania

Danie podane pierwszy raz z okazji koronacji Elżbiety II, weszło do kanonów kuchni angielskiej
Umytego kurczaka zalać woda ( ok. 1 litra ). Dodać cytrynę ze skórką , marchew, natkę pietruszki, ziele angielskie,2 liście laurowe, tymianek, szczyptę soli .Gotować 1,5-2 godzin na małym gazie. Kurczaka wyjąć i ostudzić . Zdjąć skórę i wyluzować kości. Pokroić w kostkę .
.Wino, przecier pomidorowy, 1 listek laurowy, sok z cytryny .Cebulę drobno usiekaną i zeszkloną na maśle.- dodać do wywaru. Gotować 10 minut. Doprawić chetneyem z mango . Zmiksować .Ostudzić . Dodać majonez , śmietanę , curry . Wymieszać z kurczakiem .

Komentarze

  • 0
    edyta14
    Opublikowano

    wedith1

    Bardzo mi siępodoba ten przepis, na pewno go wypróbuję :)
  • 0
    edyta14
    Opublikowano

    wedith1

    A skąd wziąć ten chutney z mango ? Smaemu zrobić czy jest do kupienia ?
  • 2
    original
    Opublikowano

    Babciagramolka

    Jak robiłam pierwszy raz to miałam przywieziony z Anglii ( oni tam jedzą go do wszystkiego- a przynajmiej mój zięć ) - teraz używam po prostu rozgotowany kawałek owocu mango albo kwaskowatą galaretkę morelową - zdecydowany smak nadaje tu curry .
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    świetny przepis, zrobiłam i jestem pod wrażeniem smaku

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !