Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe pierożki z grzybami
15 dkg pieczarek
1 cebula
2 łyżki oleju
sól, pieprz
łyżka bułki tartej
1 jajko
przygotować nadzienie;
Pieczarki przysmażyć z cebulką na oleju
Przyprawić do smaku , wystudzić...
Dodać jajko i tartą bułkę , wymieszać..
ciasto;
Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z cukrem,
Wszystkie składniki zgnieść w jednolite plastyczne ciasto ...
podzielić na 9 równych części rozpłaszczyć w rękach każdy kawałek nadziewać grzybkami i sklejać jak pierogi.. ponacinać dekoracyjnie nożem sklejenie.
W szerokim garnku rozgrzać olej ok 5 cm od dna ..
Kłaść pierogi w rozgrzany olej i kilkakrotnie obracając usmażyć na rumiany pączkowy kolor...
Podawać z pikantnym barszczykiem.