Przepis i sposób przygotowania na: Rosół z kopytkami mięsnymi ;
Mięso obrać ze skórek, chrząstek i kości.
Mięso z kurczaka podzielić na dwie części .
Połowę zmiksować w malakserze ( ma wyjść ok 1 szklanki ) , dodać jajko, 4 łyżki natki pietruszki, sól , pieprz , mąkę . Wyrobić na pulchną masę . Formować wałeczki jak na drobne kopytka. Pokroić na malutkie kluseczki. Gotować na osolonym wrzątku ok 3 minuty od wypłynięcia. ( trzeba spróbować czy są miękkie ). Wyjąć łyżką cedzakową . Podawać zalane gorącym rosołem , posypane natką pietruszki.
Resztę mięsa z kurczaka użyć na galaretki ( z 2 szklanek rosołu ) .Mięso z indyka i wołowinę zmielić i użyć do pierogów, pasztecików lub krokietów .Z warzyw zrobić sałatkę .
Z tych proporcji mamy : 2 porcje rosołu z kluseczkami + 2 porcje galaretki drobiowej na kolację + 2 duże porcje sałatki ( trzeba dodać np. ziemniaki, korniszon - lub co tam jest w domu + majonez ) , + 2 porcje pierożków lub krokietów czy paszteciki .