Przepis i sposób przygotowania na: Rolada drożdżowa z serem
600g mąki
50g drożdży
2 łyżki cukru
1,5 szklanki ciepłego mleka
duża szczypta soli
1 jajko
2 żółtka
60 g margaryny
Nadzienie:
700g sera białego półtłustego
3 żółtka
7 łyżek cukru pudru
Kruszonka:
1/3 szklanki mąki krupczatki
1/2 szklanki cukru pudru
½ kostki margaryny
Ciasto:
Do przesianej mąki dodać sól, zrobić dołek w mące wkruszyć drożdże, posypać cukrem, zalać 1/2 szklanki ciepłego mleka posypać mąką, przykryć ściereczką i odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce. Następnie dodać jajko, żółtka, resztę mleka. Zarobić ciasto. Margarynę stopić ciepłe wlać do masy drożdżowej, wyrobić miękkie elastyczne ciasto. Przykryć odstawić do wyrośnięcia na około 20-25 minut.
Podrośnięte ciasto rozwałkować na dwa prostokąty, posmarować lekko pozostałym białkiem. Wyłożyć nadzienie serowe, rozsmarować .Zwinąć jak roladę. Tak przygotowane ciasta włożyć podłużnych form,posypać kruszonką. Ponownie odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Upiec.
Po upieczeniu posypać cukrem pudrem
Nadzienie: Ser połączyć z żółtkami i cukrem pudrem.
Kruszonka:
Wszystkie składniki delikatnie siekamy, gdy się połączą, czubkami palców wyrabiamy kruszonkę.
Temperatura pieczenia: 1800C
Czas pieczenia: 45-50minut.