Sposób przygotowania

Mąkę posolić i wymieszać z 1/3 szklanki mleka. Wbić jajka i wyrobić na gładkie ciasto o półpłynnej konsystencji, spływające z łyżki dużymi kroplami. Ciasto przykryć i odstawić na 30 minut. Ser zetrzeć na grubej tarce, cebulę pokroić w krążki. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni, w dużym garnku zagotować osoloną wodę. Ciasto wyłożyć na deseczkę i wrzucać na gotującą wodę nożem. Gotować około 2 minut, aż kluski wypłyną na wierzch. Kluski odcedzić, układać na zmianę z serem w żaroodpornym naczyniu, każdą warstwę posypać pieprzem. Wstawić do piekarnika, piec dopóki ser się nie roztopi. Cebulę podsmażyć na gorącym maśle i położyć na kluski.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !