Sposób przygotowania

Do posolonego wrzątku wrzucić obrane ziemniaki tak ok. 1\\3 .Gotować 25 min. Ostudzone przecisnąć przez praskę, a pozostałe ziemniaki zetrzeć na tartce tak jak na placki.Masę przełożyć na sitko na którym jest wyłożona gaza odcisnąć sok do miseczki, gdy na dnie osiądzie skrobia, ostrożnie zlać sok z wierzchu.Skrobię wymieszać z surowymi i ugotowanymi ziemniakami i posolić. Z masy formować podłużne cepeliny i wkładamy je do wrzątku aby się trochę pogotowały a gdy wypłyną na wierzch to je wyjmijmy. Wędzonkę pokroić w małą kosteczkę wraz z cebulką . Jak się zarumieni to polewamy tłuszczykiem i podajemy.

Komentarze

  • 2
    original
    Opublikowano

    Natalia/tubisiek

    Mój dziadek robił podobne! Smaczne są :)
  • 3
    original
    Opublikowano

    Kate131

    ciekawe,musze zrobic
  • 5
    original
    Opublikowano

    Beata73

    wspaniałe kluchy! moja babcia takie robiła!
  • 3
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    Treść odpowiedzi została zablokowana przez administratora serwisu.
  • 1
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    lubię
  • 1
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    lubię
  • 2
    original
    Opublikowano

    KasiaK90

    super

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !