Przepis i sposób przygotowania na: Schabowy fusion z sosem Teriyaki :
1.5 kg schabu
3 łyżki oleju z pestek winogron
Przyprawa do schabu
3 łyżki Sosu Teriyaki
1 łyżka masła
opcjonalnie 1/2 szklanki słodkiej śmietanki + 2 łyżeczki mąki
Z oleju i przypraw zrobić pastę i natrzeć nią schab (ja wyrównuję schab obcinając sterczące kawałki i odkładając je np. na gulasz ). Mięso włożyć w zamykany pojemnik i zostawić w lodówce przez 24 godziny. Potem przełożyć do rękawa foliowego, wlać marynatę która zastała w pojemniku i zamknąć zapinką. Piec w rozgrzanym do 200 *C piekarniku przez 1,5 godziny.
Wyjąć. Rozciąć ostrożnie rękaw i zlać do jakiegoś naczynia sos z pieczenia.
Schab wystudzić. Kroić w plastry. Przed podaniem podgrzać ponownie w sosie (po prostu zimny schab łatwiej i ładniej się kroi).
Jeśli chcemy to możemy dolać w garnuszku do sosu z pieczenia słodkiej śmietanki i zmieszaną z kilkoma łyżkami zimnej wody mąką. Zagęścić mieszając. Zagotować.
Piekę zawsze większy kawałek schabu niż potrzebuję bo potem dzielę na porcje obiadowe, lub do chleba i zamrażam tak podzielony. Potem już tylko wyjmuję i podaję. Połowa roboty i duża oszczędność czasu.