Przepis i sposób przygotowania na: Gulasz wieprzowy najprostszy :
05 kg cebuli
2 łyżki smalcu
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka mielonego pieprzu
2 łyżeczki mielonej papryki
3 liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
4 cebule
1 kostka mięsna Winiar )
2 łyżki mąki
Mięso pokroić w grubą kostkę .Posypać pieprzem, papryką wymieszać. Obsmażyć na rumiano na smalcu w rondlu o grubym dnie ( często mieszając .Dodać pokrojoną w piórka cebulę , ziele angielskie, liście laurowe i kostkę mięsną . Zalać 3 szklankami wody .Dusić aż mięso będzie miękkie , a sos odparuje do połowy objętości. Zarumienić mąkę na suchej patelni i rozprowadzić ją gulaszem .Dodać do rondla. Doprawić do smaku.