Przepis i sposób przygotowania na: Zupa koperkowa do popicia :
2 marchewki
1 mała pietruszka
1/8 małego selera
½ pora
2 ziela angielskie
1 liść laurowy
½ łyżeczki soli
maggi w płynie do smaku
600 ml wody
3 łyżki usiekanego koperku
1 łyżka masła
1 łyżka oleju słonecznikowego
1 łyżka mąki
1/3 szklanki słodkiej śmietanki
Włożyć do garnka kurczaka, warzywa , ziele i liść laurowy . Zalać wodą , osolić . Gotować 45 minut. Wyjąć mięso i warzywa. Wywar przecedzić . W drugim garnuszku rozgrzać masło z dodatkiem oleju .Wsypać mąkę . Zamieszać . Dodać koper . Wlać śmietankę . Wymieszać . Rozprowadzić rosołem . Zagotować . Doprawić maggi .
Mięso i warzywa z zupy można użyć na pierogi lub krokiety .