Przepis i sposób przygotowania na: Faszerowany kurczak - mix
1 - faszerowany kurczak upieczony
2 - Kurczak udekorowany pomarańczami
3 - Kurczak faszerowany z frytkami i tzatzikami
4 - Kurczak faszerowany z kluskami śląskimi
5 - Kurczak faszerowany z ziemniakami surówką i pomarańczami
Kurczaka oczyścić i wyjąc korpus kostny zostawiając tylko jedną kostkę w udkach i wszystkie w skrzydełkach.. posolić w środku i odłożyć.
Przygotować nadzienie;
Pieczarki posiekać i przysmażyć z cebulą,
kajzerkę namoczyć w mleku lub wodzie ..
papryczkę drobno posiekać ..
Dodać wszystkie składniki i wyrobić masę do nadzienia.
Włożyć nadzienie do kurczaka i zeszyć wykałaczkami i sznureczkiem.
Kurczaka ułożyć na ruszcie nad brytwanną z wodą..
Natrzeć przyprawami do pieczonego drobiu i skropić oliwą ...
Na wierzchu ułożyć cienkie plasterki jabłka..
Włożyć do piekarnika i piec ok 2 godz.
w międzyczasie wymienić spalone jabłka na nowe..
Pod koniec pieczenia (ok 20 min przed zakończeniem) zdjąć jabłka i przyrumienić kurczaka ..