Sposób przygotowania

Gęś osolić i opieprzyć od zewnątrz i od środka. Wnetrzę natrzeć majerankiem. Jabłka na farsz obrać, pokroić i następnie ugotować z cukrem i sokiem cytrynowym. Gotować aż do miękkości. Wątrobę i żołądek gęsi drobno posiekać. Cebule obrać, drobno posiekać podrobamii farszem tym wypełnić gęś, a następnie zszyć otwór. Nadzianą gęś umieścić na brytfannie i piec co najmniej 2 i pół godziny w temperaturze 240 st. C. Pozostałych 8 jabłek umyć, ściąć wierzchołki, wydrążyć i piec w piekarniku około 20 minut. Następnie napełnić je borówkami do mięsa. Dobrze upieczona gęś podawać z ułożonymi wokół pieczonymi jabłkami z nadzieniem. Farsz upieczony z gęsią traktuje się jako jarzynę, której uzupełnieniem są upieczone jabłka z borówkami.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !