Przepis i sposób przygotowania na: Grillowany halibut z dynią piżmową, sosem z groszku i jadalnymi kwiatami
Pozbawione skóry i wycięte filety z ryby doprawiam solą, pieprzem i sokiem z limonki z obu stron. Odstawiam w chłodne miejsce na parę godzin. Wyciągam rybę 10 minut przed grillowaniem i owijam w folię aluminiową. Wrzucam na rozgrzanego grilla na 5 minut.
Dynia
Dynię kroję na mniejsze kawałki, obtaczam z obu stron oliwą z oliwek, świeżym tymiankiem i grilluję przez 15 minut.
Groszek
Ugotowany groszek przekładam do rondla, dodaję miód, sok wraz ze skórką z limonki, mleko kokosowe oraz jęczmień i redukuję do konsystencji bardzo gęstego sosu. Na koniec oprawiam solą i pieprzem.
Wykończenie dania
Dynię kroję na małą kosteczkę i doprawiam solą i pieprzem. Wykładam do pierścienia cukierniczego i dociskam. Gotową rybę wykańczam chwilę smażąc na maśle przez 20 sekund na stronę aczkolwiek ten etap można pominąć. Rybę wykładam na dynię i kładę na nią odrobinę soli w płatkach. Groszek przekładam do rękawa cukierniczego i robię małe kropki. Dekoruję jadalnymi kwiatami oraz liśćmi nasturcji.