Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku express: Ceviche z łososia z awokado, odc. 12
Ogóreczki (kilka sztuk) kroimy w plasterki, a cebulę w kostkę. Tak przygotowane składniki dodajemy do łososia. Granata kroimy na pół, wyjmujemy ziarna i dodajemy. Następnie dodajemy posiekaną kolendrę. Doprawiamy chili pieprzem cayenne.
Przygotowujemy sos. W słoiku łączymy oliwę, miód, sos sojowy, sok z cytryn, musztardę delikatesową i doprawiamy solą. Słoik zakręcamy i dokładnie mieszamy. Przelewamy do miski z łososiem i mieszamy.
Porcje ceviche posypujemy prażonymi orzeszkami ziemnymi i listkami kolendry.
Jeśli chcemy, aby biało zawarte w rybie w pełni uległo ścięciu, należy zwiększyć ilość soku z cytryny (3 cytryny to ok. 150 ml soku) i odczekać minimum kilkanaście minut.