Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku express: Frittata z cukinią i serem feta, odc. 4
Na patelni podgrzewamy 3 łyżki oliwy i 1 łyżkę masła. Na rozgrzanym tłuszczu podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek.
Cukinię odsączamy z nadmiaru wydzielonego soku, wyciskając ją w dłoniach. Do odsączonej cukinii dodajemy podsmażoną cebulę z czosnkiem, mąkę i wbijamy jajka. Doprawiamy do smaku ziołami prowansalskimi.
Pomidory parzymy, obieramy ze skóry i kroimy w kostkę. Fetę również kroimy w kostkę. Składniki przekładamy do masy i całość mieszamy.
Formę do pieczenia smarujemy oliwą, przekładamy masę i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 30-45 minut.
Do większej miski przekładamy rukolę, orzeszki pinii oraz kilka pokrojonych w paski suszonych pomidorów. Skrapiamy olejem z suszonych pomidorów i mieszamy.
Na wierzch upieczonej frittaty wykładamy przygotowana sałatkę z rukoli.