Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Mój przepis na…: Pieczona gęś z jabłkami, gruszkami, cynamonem i tymiankiem, odc. 36

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
Mój przepis na Polsat
5.0
(17)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

gęś
1 wypatroszona (5 kg)
cebula
1 sztuka
ząbki czosnku
3 sztuki
jabłka
2 sztuki
gruszki
2 sztuki
żurawina
amerykańska 2 łyżki
masło
2 łyżki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
do smaku
Sklep Prymat
Chili pieprz cayenne mielone Prymat
do smaku
Tymianek suszony Prymat
do smaku
cynamon Prymat
lub kardamon do smaku
Sklep Prymat
chrzan żurawinowy
słoik

Przepis i sposób przygotowania na: Mój przepis na…: Pieczona gęś z jabłkami, gruszkami, cynamonem i tymiankiem, odc. 36

Kroki postępowania

1
Przygotowujemy składniki
Krok 1 - Mój przepis na…: Pieczona gęś z jabłkami, gruszkami, cynamonem i tymiankiem, odc. 36 foto
2
Umyte, nieobrane gruszki dzielimy na ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne. Tak samo postępujemy z jabłkami. Owoce przekładamy do miski, i posypujemy obficie cynamonem.
Krok 2 - Mój przepis na…: Pieczona gęś z jabłkami, gruszkami, cynamonem i tymiankiem, odc. 36 foto
3
. Do owoców dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, plastry czosnku, sporą ilość tymianku, odrobinę chili, żurawinę oraz miód. Dodajemy do smaku sól. Całość dokładnie mieszamy.
Krok 3 - Mój przepis na…: Pieczona gęś z jabłkami, gruszkami, cynamonem i tymiankiem, odc. 36 foto
4
Przygotowanym farszem napełniamy gęś, spinamy wykałaczkami lub związujemy, układamy na blaszce, posypujemy słodką czerwoną papryką, przykrywamy folią aluminiową i pieczemy przez około 6 godzin w 160̊C.
Krok 4 - Mój przepis na…: Pieczona gęś z jabłkami, gruszkami, cynamonem i tymiankiem, odc. 36 foto
5
Tuż przed końcem pieczenia zdejmujemy folię i zwiększamy temperaturę piekarnika do 250̊C, aby zrumienić gęś. Tak upieczoną gęś wyjmujemy z piekarnika i przekładamy na deskę na 5 min aby odpoczęła. Kawałki gęsi podajemy z chrzanem z żurawiną.
Krok 5 - Mój przepis na…: Pieczona gęś z jabłkami, gruszkami, cynamonem i tymiankiem, odc. 36 foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jasiek 06.01.2017 12:10
pięknie podana i złocista
jasiek 18.04.2016 18:44
cudnie przypieczona

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak