Przepis i sposób przygotowania na: Duszona wątróbka cielęca z purée z bryndzą
Wątróbkę oczyść i dokładnie umyj. Posól i popieprz. Cebulki obierz i pokrój na połówki. Gruszki pokrój na duże kawałki. Wątróbkę dokładnie obtocz w mące. W garnku na maśle przesmaż wątróbkę. Dodaj gruszki, cebulę i przyprawy. Listki laurowe, ziele angielskie, korę cynamonu i goździki. Całość zalej porto i duś na wolnym ogniu przez 20-30 minut.
Ciepłe ziemniaki przeciśnij przez praskę. Na patelni rozpuść masło i dodaj bryndzę. Poczekaj, aż bryndza się rozpuści. Dodaj ziemniaki i dokładnie mieszaj, żeby składniki się połączyły. Na koniec dolej mleko i dodaj skórkę z cytryny.
Koper włoski pokrój w cienkie plasterki i zamarynuj je w soku z cytryny i soli. Pomidory pokrój na duże kawałki, dodaj do nich odciśnięty koper włoski, oliwę i liście bazylii. Dopraw sałatkę solą i pieprzem. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.
Wątróbkę podawaj z purée i z sałatką z pomidorów. Smacznego!