Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Mój przepis na...: Rukola z jajkiem, gruszką i chipsami bekonowymi, odc. 14

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
Mój przepis na Polsat
5.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

ocet winny
do gotowania jajek
jajko
4 szt.
bekon
100 g
gruszka
1 szt.
sok z cytryny
łyżeczka
rukola
opakowanie
ser pleśniowy
100 g
bagietka czosnkowa lub ziołowa
sztuka
szczypiorek
1/2 pęczka
Sklep Prymat
pestki dyni
garść
Goździki całe Prymat
kilka sztuk
Sklep Prymat
Cynamon mielony Prymat
szczypta
Sklep Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
szczypta
Sklep Prymat

Sos włoski

Sos sałatkowy włoski z bazylią i oregano Prymat
1 opakowanie
miód lipowy
1 łyżka
syrop z pędów sosny
1 łyżka
oliwa
4 łyżki
sok z cytryny
łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Mój przepis na...: Rukola z jajkiem, gruszką i chipsami bekonowymi, odc. 14

Kroki postępowania

1
Plastry bekonu podsmażyć na patelni, aż staną się chrupiące jak chipsy.
Krok 1 - Mój przepis na...: Rukola z jajkiem, gruszką i chipsami bekonowymi, odc. 14 foto
2
Do gotującej się wody (ok. 1 litr) dolewamy ocet winny, aby zakwasić wodę na przygotowanie jajek w koszulkach. Jajka wbijamy najpierw do małych miseczek, aby sprawdzić czy są świeże, a następnie przekładamy do gotującej się wody. Gotujemy przez ok. 2-3 minuty, tak, żeby białko się ścięło, a żółtko pozostało płynne.
Krok 2 - Mój przepis na...: Rukola z jajkiem, gruszką i chipsami bekonowymi, odc. 14 foto
3
Gruszkę obieramy, kroimy ma pół i w plastry, a następnie skrapiamy sokiem z cytryny, aby nie ściemniała. Oprószmy ją cynamonem i smażymy na patelni z 1 łyżką miodu i kilkoma kroplami oliwy z oliwek. Dodajemy kilka goździków i smażymy razem, żeby gruszki przeszły wszystkimi aromatami.
Krok 3 - Mój przepis na...: Rukola z jajkiem, gruszką i chipsami bekonowymi, odc. 14 foto
4
Nasiona dyni prażymy na patelni i przekładamy do miseczki. Szczypiorek siekamy.
Krok 4 - Mój przepis na...: Rukola z jajkiem, gruszką i chipsami bekonowymi, odc. 14 foto
5
Przygotowujemy sos: do słoika, np. po miodzie, wlewamy oliwę z oliwek, syrop z pędów sosny, miód, odrobinę soku z cytryny i dodajemy 1 opakowanie sosu sałatkowego włoskiego Prymat. Słoik zakręcamy i potrząsamy nim, żeby wszystkie składniki się wymieszały. Przygotowany sos odstawimy do lodówki.
Krok 5 - Mój przepis na...: Rukola z jajkiem, gruszką i chipsami bekonowymi, odc. 14 foto
6
Gruszkę zdejmujemy z patelni i układamy na dnie większej miski. Na gruszkę kładziemy rukolę i pokrojony w kostkę ser pleśniowy. Posypujemy uprażonymi pestkami dyni i szczypiorkiem, a następnie polewamy przygotowanym wcześniej sosem i dokładnie mieszamy.
Krok 6 - Mój przepis na...: Rukola z jajkiem, gruszką i chipsami bekonowymi, odc. 14 foto
7
Sałatkę przekładamy na talerze i na każdej porcji układamy jajko w koszulce i chipsy bekonowe. Doprawiamy świeżo mielonym czarnym pieprzem. Podajemy z bagietką czosnkową.
Krok 7 - Mój przepis na...: Rukola z jajkiem, gruszką i chipsami bekonowymi, odc. 14 foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak