Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Mój przepis na...: Piersi z kurczaka pod jabłkami i bundzem, odc. 12

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
Mój przepis na Polsat
5.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

pierś z kurczaka
4x100 g
jabłka winne
2 szt.
sok z cytryny
1 szt.
cynamon Prymat
szczypta
Sklep Prymat
masło
3-4 łyżki
miód wielokwiatowy
1 łyżka
ser bundz
100 g
natka pietruszki
4 gałązki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
szczypta
Sklep Prymat
Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat
szczypta
Sklep Prymat

Marynata

olej rzepakowy
1/2 szklanki
Musztarda sarepska Prymat
1 łyżka
Sklep Prymat
miód wielokwiatowy
1 łyżka
Przyprawa do kurczaka pikantna Prymat
3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Mój przepis na...: Piersi z kurczaka pod jabłkami i bundzem, odc. 12

Kroki postępowania

1
Umyte, oczyszczone i osuszone piersi z kurczaka lekko rozbijamy i nacieramy marynatą powstałą przez połączenie wszystkich jej składników. Piersi z kurczaka smażymy na patelni na złoty kolor i przekładamy do naczynia żaroodpornego.
Krok 1 - Mój przepis na...: Piersi z kurczaka pod jabłkami i bundzem, odc. 12 foto
2
W międzyczasie przygotowujemy jabłka: obieramy, kroimy w talarki i skrapiamy sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. Przekładamy je na patelnię po smażeniu kurczaka i smażymy przez ok. 10 minut. W trakcie smażenia dodajemy łyżkę masła, łyżkę miodu i doprawiamy cynamonem.
Krok 2 - Mój przepis na...: Piersi z kurczaka pod jabłkami i bundzem, odc. 12 foto
3
Podsmażone jabłka przekładamy do naczynia żaroodpornego z kurczakiem. Na wierzchu układamy mniejsze kawałki masła (2-3 łyżki), a następnie posypujemy posiekaną natką pietruszki i pokruszonym serem bundz. Wkładamy na ok. 30 minut do piekarnika nagrzanego do 180°C.
Krok 3 - Mój przepis na...: Piersi z kurczaka pod jabłkami i bundzem, odc. 12 foto
4
Po upieczeniu przekładamy na talerze i dekorujemy natką.
Krok 4 - Mój przepis na...: Piersi z kurczaka pod jabłkami i bundzem, odc. 12 foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak