Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Smażony filet z halibuta na maślanym szpinaku z kaparami

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Pyszny przepis na aromatycznego halibuta ze szpinakiem i kaparami! Idealna propozycja dla fanów ryb.

Składniki:

filety z halibuta
800 g
szczypior
1 pęczek
szpinak baby
600 g (świeży)
cebula szalotka
3 szt.
wino białe wytrawne
100 ml
śmietana 36%
50 ml
masło
7 łyżek
olej rzepakowy
100 ml
Czosnek suszony Prymat
1/2 łyżeczki
Sklep Prymat
Przyprawa do ryb i owoców morza Prymat
3 łyżeczki
Sklep Prymat
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
1 szczypta
Sklep Prymat
kapary
50 g
rosół z kury Kucharek
50 ml
woda
50 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Smażony filet z halibuta na maślanym szpinaku z kaparami

Kroki postępowania

1
Przygotować składniki
Krok 1 - Smażony filet z halibuta na maślanym szpinaku z kaparami foto
2
Rybę oczyścić, umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Doprawić przyprawą do ryb.
Krok 2 - Smażony filet z halibuta na maślanym szpinaku z kaparami foto
3
Cebule obrać i pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na oleju, podlać winem i zredukować płyn o połowę. Dodać rosół z kury, śmietanę, kapary i gotować, aż sos zgęstnieje. W rondelku przygotować emulsję z wody i 6 łyżek masła, doprawić czosnkiem i gałką muszkatołową. Do emulsji dodać umyty szpinak i gotować około 10 min.
Krok 3 - Smażony filet z halibuta na maślanym szpinaku z kaparami foto
4
Halibuta smażyć od strony skóry, aż się zrumieni. Dodać łyżkę masła i obrócić rybę. Zdjąć z ognia i dusić jeszcze przez około 5 min. Halibuta podawać na aromatycznym szpinaku, polać sosem kaparowym i posypać pokrojonym szczypiorkiem.
Krok 4 - Smażony filet z halibuta na maślanym szpinaku z kaparami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

w mojej kuchni 07.08.2016 20:40
Pyszna ryba
endzi
endzi 17.02.2016 17:06
Wyglada smacznie!
Barbara13 16.02.2016 20:44
Musi smakować obłędnie!
Adamorek 16.02.2016 19:23
podany super
Konczi 16.02.2016 17:56
apetycznie się prezentuje
dom-agi 16.02.2016 17:23
Wygląda obłędnie!
gregor# 16.02.2016 17:11
Świetne danie -;)
Maridka19 16.02.2016 16:27
Ależ to musi smakować :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak