Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Marchewki z kruchego ciasta nadziewane pastą jajeczną

5.0
(23)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Składniki na ciasto

masło
170 g
kwaśna śmietana
170 g
mąka tortowa
335 g
sól
1 szczypta
Sklep Prymat
Kurkuma mielona Prymat
1 łyżeczka (płaska)
Sklep Prymat

Dodatkowo

białko
1 szt

Składniki na pastę jajeczną

jajko
3 szt
parmezan starty
3 łyżki
szczypiorek posiekany
3 łyżki
majonez
1 łyżka
Musztarda sarepska Prymat
1/2 łyżeczki
Sklep Prymat
chrzan tarty
1/2 łyżeczki
Sklep Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
Sklep Prymat
sól do smaku
(opcjonalnie)
Sklep Prymat

Porada

Zamiast kruchego ciasta możemy użyć ciasto francuskie. Przed pieczeniem ciasto francuskie należy posmarować roztrzepanym jajkiem.

Przepis i sposób przygotowania na: Marchewki z kruchego ciasta nadziewane pastą jajeczną

Kroki postępowania

1
Przygotowanie ciasta:
W misce mieszamy mąkę, sól, kurkumę, śmietanę i masło. Zagniatamy elastyczne ciasto. Owijamy je w folię i chowamy na 30 minut do lodówki. Jak ciasto się schłodzi rozwałkowujemy je na cienki placek na lekko posypanym mąką blacie.
Krok 1 - Marchewki z kruchego ciasta nadziewane pastą jajeczną foto
2
Ciasto tniemy w paski o szerokości ok. 2 cm. Paski składamy na pół i wałkujemy w ruloniki. Ruloniki smarujemy białkiem. Jeden koniec przyklejamy do końca rożka posmarowanego masłem (foremki do pieczenia rurek) i owijamy wokół rożka. Odstawiamy na bok. W ten sam sposób postępujemy z pozostałym ciastem. Foremki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni i pieczemy ok. 20-25 minut. Jeszcze ciepłe rurki/marchewki zdejmujemy z foremek. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

Zamiast kruchego ciasta możemy użyć ciasto francuskie. Przed pieczeniem ciasto francuskie należy posmarować roztrzepanym jajkiem.
Krok 2 - Marchewki z kruchego ciasta nadziewane pastą jajeczną foto
3
Przygotowanie pasty jajecznej:
Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy w drobna kostkę. Dodajemy szczypiorek drobno posiekany, parmezan, majonez, chrzan i musztardę. Doprawiamy do smaku pieprzem i ewentualnie solą. Mieszamy aż składniki się połączą.

Pastę jajeczną przekładamy do szprycy bez końcówki i napełniamy nią wystudzone marchewki. Dekorujemy gałązkami natki pietruszki.

Krok 3 - Marchewki z kruchego ciasta nadziewane pastą jajeczną foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Agnieszka-87-25 24.04.2017 15:32
bardzo fajne i pomysłowe wypieki
Lis 06.10.2016 10:24
Wyglądają rewelacyjnie:)
Gabi44 15.02.2016 20:21
Marto,zabłysnęłam Pani przepisem.Wspaniale chrupiące rurki wypełniłam pastą łososiową i zaserwowałam jako piękną przystawkę ,z pianką wasabi wg przepisu Christophera. Dziękuję.
dollce 11.02.2016 14:54
Wyglądają cudownie :)
bryndzia93 10.02.2016 17:14
Super pomysł!
ada.la 09.02.2016 17:24
rewelacyjny pomysł
marzut 09.02.2016 11:32
Pieknie wyglada
Poison1988 09.02.2016 08:02
pychotka! :)
Kolorowa 08.02.2016 21:43
Ale ekstra !!
gerard.sz 08.02.2016 17:44
Śmiechowe ciacho :D
KORAL 08.02.2016 15:35
Świetny pomysł
dodi 08.02.2016 15:11
super pomysł!!!!!!!!!!!!
anka1988 08.02.2016 14:10
pomysłowa przekąska!
misia53 08.02.2016 14:05
Pomysłowo i smakowo super!
Jadwiga/Jaga85 08.02.2016 13:19
Piękne wykonanie
kuchcik89 08.02.2016 13:15
prezentuja się znakomicie, super pomysł :)
pestka 08.02.2016 13:06
wspaniały i smaczny pomysł
Stenka 08.02.2016 13:04
fajna propozycja
monikaT83 08.02.2016 12:55
Kreatywność powalająca na kolana!! Super, super i jeszcze raz super!!
Benita 08.02.2016 12:27
Pomysł bajeczny.
msmariusz 08.02.2016 12:21
rety, smacznie u Ciebie
Wacław 08.02.2016 11:53
pomysłowe ,super :-)
ania2610 08.02.2016 11:44
wyglądają bardzo realistycznie - piękne i ozdobne, a w środku jeszcze pyszny farsz
Aleksandra/Olcia 08.02.2016 11:30
fantastyczny pomysł
Gabi44 08.02.2016 11:22
Piękne i smaczne.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak