Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Kapusta z Jasiem

5.0
(14)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kapusta biała
1 główka
fasola Jaś
1 szklanka
żeberka wieprzowe
80 dag
marchewka
3 sztuki
pietruszka
2 sztuki
koncentrat pomidorowy
4-5 łyżek
Liść laurowy suszony Prymat
Sklep Prymat
Ziele angielskie całe Prymat
Sklep Prymat
Pieprz czarny ziarnisty Prymat
Sklep Prymat
sól do smaku
Sklep Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
Sklep Prymat
boczek wędzony
20 dag
mąka
3 łyżki
smalec
4 łyżki
masło
2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Kapusta z Jasiem

Kroki postępowania

1
Żeberka przekładamy do garnka, zalewamy zimną wodą i gotujemy do miękkości. W międzyczasie kapustę szatkujemy. Gdy żeberka się ugotują, wyjmujemy je z wywaru. Do wywaru dodajemy kapustę i gotujemy ją.
Fasolę zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Marchewkę i pietruszkę oczyszczamy i ścieramy na tarce jarzynowej. Na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy na nim marchewkę i pietruszkę do miękkości.
Krok 1 - Kapusta z Jasiem foto
2
Żeberka oddzielamy od kości. Mięso kroimy w kostkę. W kostkę kroimy też boczek. Na łyżce smalcu podsmażamy mięso z boczkiem i dodajemy je do gotującej się kapusty. Dodajemy warzywa do kapusty. Gdy fasola będzie miękka, wówczas wodę z gotowania dodajemy do kapusty, a samą fasolę miksujemy na pure. To pure dodajemy później do kapusty.

Całość gotujemy z przyprawami( ziele, liść, pieprz ziarnisty). Pod koniec zaprawiamy kapustę koncentratem i przygotowujemy zasmażkę z mąki i ze smalcu. Na koniec doprawiamy kapustę do smaku.
Krok 2 - Kapusta z Jasiem foto
3
Całość gotujemy z przyprawami( ziele, liść, pieprz ziarnisty). Pod koniec zaprawiamy kapustę koncentratem i przygotowujemy zasmażkę z mąki i ze smalcu. Na koniec doprawiamy kapustę do smaku.
Krok 3 - Kapusta z Jasiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 27.06.2016 13:40
ciekawy pomysł
pestka 28.11.2015 12:51
jeszcze tak nie robiłam
RenataZ-et 08.09.2015 13:44
bardzo lubię taką kapustę :)
agaK. 08.09.2015 12:15
Coś takiego bym pojadła, fajne połączenia.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak