Przepis i sposób przygotowania na: Kieszonki z kurczaka nadziewane warzywami w sosie serowym
Kroki postępowania
Filety z kurczaka myjemy, osuszamy nacinamy wzdłuż tak, aby utworzyć kieszonki - ale nie przeciąć mięsa do końca. Por i paprykę i suszone pomidory kroimy dowolnie. Na patelnię wlewamy olej, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, następnie wrzucamy por i resztę warzyw, obsmażamy 2-3 minuty. Zestawiamy z ognia zostawiamy do wystygnięcia.
Następnie mieszamy z pokrojonym w kostkę serem żółtym, doprawiamy solą do smaku. Pierś z kurczaka, która została przecięta na pół, bez docinania jej do końca, powinna utworzyć kieszonkę. Nadziewamy farszem, dociskamy mięso, możemy spiąć wykałaczkami, układamy w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym.
Wierzch mięsa, smarujemy cienko majonezem, oprószamy przyprawą do kurczaka, wstawiamy mięso do lodówki na godzinę , aby naszło przyprawami, a następnie pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku pod przykryciem około 50 minut.
Sos: Słodką śmietankę podgrzewamy w rondelku z solą i białym pieprzem, dodajemy serek topiony,
a następnie posiekany szczypiorek, mieszamy aż się rozpuści. Sosem polewamy pieczone kieszonki drobiowe przed podaniem.