Przepis i sposób przygotowania na: Kremowa zupa z kalafiora i papryki
W międzyczasie myjemy kalafiora, dzielimy go na różyczki i przekładamy do garnka, zalewamy bulionem (powinien przykryć kalafior), dolewamy mleko. Gotujemy na średnim ogniu do momentu aż kalafior będzie miękki, wtedy całość miksujemy na gładką masę za pomocą blendera i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i curry.
Mielone mięso doprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką w proszku. Dodajemy chłodną wodę i dokładnie mieszamy. Mięso podsmażamy na patelni na odrobinie oleju. Podczas smażenia mieszamy, żeby nie porobiły się grudki z mięsa.
Ciasto francuskie kroimy na prostokąty. Prostokąty nacinamy tak, żeby powstały trzy paski połączone ze sobą u góry. Na środkowym pasku kładziemy porcję mięsa, Górne rogi ciasta łączymy ze sobą i dokładnie sklejamy, boczne paski przekładamy najpierw pod spodem środkowego, potem na wierzchu, a następnie znowu krzyżujemy pod spodem, by potem skleić dokładnie wszystkie czy końce na dołu pasków. Dzięki temu powstaną warkocze z ciasta francuskiego faszerowane mięsem. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach przez ok 15 minut.
Zupy w dwóch garnkach podgrzewamy i gotujemy aż obie będą miały taką samą konsystencję. Wtedy przelewamy je do dwóch dzbanków lub innych naczyń z "dzióbkiem". Przygotowujemy sobie talerze i jednocześnie nalewamy do każdego talerza obie zupy- dzięki temu nie zmieszają się ze sobą.
Podajemy z warkoczami z francuskiego ciasta.