Przepis i sposób przygotowania na: potrawka z ziołowych kluseczek i pulpecików
1. bułkę moczymy, odciskamy, łączymy z mięsem mielonym ,1 jajkiem, posiekanym ząbkiem czosnku i połową posiekanej zieleniny,
2. przyprawiamy solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą,
3. gałką muszkatołową oraz sokiem z cytryny,
4. formujemy małe pulpeciki i smażymy na złoty kolor,
5. zdejmujemy pulpety z patelni,
6. na patelnie wsypujemy pół łyżki mąki, dodajemy masło następnie mleko i mieszamy przez chwilę aż sos zgęstnieje,
7. dodajemy soli, pieprzu i gałki muszkatołowej do smaku,
8. do sosu dokładamy pulpety,
kluseczki:
1. niepełne 2 szklanki mąki, 2 jajka, wodę i szczyptę soli mieszamy widelcem na ciasto,
2. dodajemy resztę posiekanej zieleniny,
3. na osolony wrzątek łyżeczką wykładamy ciasto na kluseczki, gotujemy do wypłynięcia.
4. kluseczki polewamy sosem z pulpecikami i gotowe.