Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Na majerankową nutę

5.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaków
1 kg
mielonego mięsa
50 dag
bułki
1 szt
cebuli
1 szt
jajko
1 szt
sól, pieprz
do smaku
olej
do do smażenia
boczku
10 dag
mąki
1 łyżka
majeranku
1 łyżka
groszku konserwowego
1/2 puszki
octu winnego
3-4 łyżki
bulion
1/2 szklanki
cebula dymka ze szczypiorkiem
do smaku
sól
do smaku
Sklep Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
do smaku
Sklep Prymat
olej
2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Na majerankową nutę

Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić. Mięso mielone zagnieść z uprzednio namoczoną bułką, pokrojoną w kosteczkę cebulą, jajkiem i majerankiem. Do smaku doprawić pieprzem i solą. Formować kotleciki i smażyć na oleju.Przygotować sos. Na patelnię wlać olej, przesmażyć pokrojony w plasterki lub w kostkę boczek. Dodać groszek i podlać bulionem. Dodać majeranek, pokrojoną dymkę, ocet i doprawić pieprzem i solą do smaku.Sos powinien być dość ostry. Ziemniaki wyłożyć na półmisek. Na wierzchu ułożyć kotleciki. Polać przygotowanym sosem. Podawać z surówką z kapusty.

Chcąc bardziej odczuć obecność majeranku w potrawie można dodać go więcej do sosu i kotletów.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewa104 16.11.2010 07:14
Wypas! Mniam!
Sloneczko222 26.10.2010 20:15
ciekawy przepis i wygląda smakowicie:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak