Przepis i sposób przygotowania na: Kapuśniaczki
500gr mąki pszennej poznańskiej + 50 gr do podsypania przy wałkowaniu
kapusniaczków
-50gr drożdży świeżych
-szklanka ciepłego mleka 3.2%
-2 czubate łyżki miękkiego masła
-1 żółtko
-1łyzka cukru
-1 rozmącone jajo do smarowania kapusniaczków
1łyzka mielonego kminku\'
sól 1łyżeczka
szczypta gałki muszkatowej
1 łyzka oleju
FARSZ:
200g poszatkowanej kapusty białej
200g poszatkowanej kapusty kiszonej
5 średnich obranych i utartych pieczarek na tarce o duzych oczkach
2 cebule
2 łyzki masła lub oliwy
kminek, maggi, pieprz do smaku
Kapusty ugotowac razem z listkiem laurowym, zielem agnielskim pieprem. Odcedzic. Podsmazyc na 2 łyżkach masła posiekane dwie cebule, dodać potarte pieczarki smazyc do odparowania soku, dodac ugotowane oba rodzaje kapusty smażyc dalej az sok z kapusty odparuje, dodac przyprawy kminek mielonypieprz i maggi.
Do miski wsypac makę dodac przyprawy zrobić dołek wkruszyc drożdże dodac cukier i ciepłe mleko wyrobic dodac masło miekkie i olej słonecznikowy wszystko wyrobic na pulchne ciasto .pozostawic na 20 min do wyrosniecia , natłuszczona reka brac placuszki rozpłaszczac na rece smarowac jajkiem nakładac nadzienie zlepiac do srodka rogi kłasc na blache wyłozona papierem do pieczenia smarowac jajkiem posypac kminkiem całym i piec ok 20 min w 200 st.Mozna kształtować dowolnie pierozki.
Farszu mi zostało wiec wykorzystałam tez ciasto francuskie i druga blachę upieklam z tego ciasta. Poza tym sam farsz tez jest pyszny jako np samoistny dodatek kapusty do obiadu.