Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Doradca Smaku III, odc. 56: Polędwica wołowa z cukinią

5.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

polędwica wołowa
500 g
porto
50 ml
cukinia
1 szt.
pomidorki koktajlowe
szalotka
4 szt.
Papryka słodka mielona Prymat
Sklep Prymat
Pieprz czarny ziarnisty Prymat
Sklep Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
Sklep Prymat
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Sklep Prymat
Musztarda sarepska Prymat
Sklep Prymat
oliwa
masło
2 łyżki

Porada

Smażąc cukinię na patelni zwróćmy uwagę na to, aby nie przekroczyć 3 minut. Chcemy, aby cukinia była lekko chrupiąca.

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku III, odc. 56: Polędwica wołowa z cukinią

Kroki postępowania

1
Polędwicę przyprawiamy solą i pieprzem. Na patelnię wlewamy oliwę z oliwek i rozgrzewamy. Obsmażamy polędwicę z każdej strony prze ok. 4-5 min. Po obsmażeniu przekładamy polędwicę do naczynia żaroodpornego, polewamy sosem ze smażenia i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 190°C na ok. 17 minut. Po tym czasie przekładamy polędwicę na drugą stronę i wstawiamy ponownie do piekarnika.
Krok 1 - Doradca Smaku III, odc. 56: Polędwica wołowa z cukinią foto
2
Cukinię kroimy w cienkie plastry. Na czystą patelnię wlewamy odrobinę oliwy i rozgrzewamy. Cukinię wrzucamy na rozgrzaną patelnię i smażymy z obu stron ok. 3 minut. Doprawiamy do smaku papryką słodką.
Krok 2 - Doradca Smaku III, odc. 56: Polędwica wołowa z cukinią foto
3
Pieprz czarny ziarnisty rozdrabiamy w moździerzu. Na patelnię po smażeniu mięsa wlewamy odrobinę oliwy i smażymy na niej posiekane w piórka szalotki. Pomidorki koktajlowe kroimy w połówki, dodajemy je do szalotki i doprawiamy do smaku rozdrobnionym pieprzem czarnym. Następnie wlewamy porto i czekamy aż alkohol odparuje. Na końcu dodajemy 2 łyżki masła i mieszamy do czasu aż się rozpuści.
Krok 3 - Doradca Smaku III, odc. 56: Polędwica wołowa z cukinią foto
4
Polędwicę wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na ok. 6-7 minut, żeby „odpoczęło” i puściło krew. Po tym czasie ponownie wkładamy polędwicę do piekarnika, aby się zagrzała (na ok. 4 minuty). W międzyczasie podgrzewamy też cukinię przed podaniem.
Krok 4 - Doradca Smaku III, odc. 56: Polędwica wołowa z cukinią foto
5
Polędwicę kroimy w grubsze plastry i układamy na talerzach. Dekorujemy przesmażoną cukinią i polewamy sosem.
Krok 5 - Doradca Smaku III, odc. 56: Polędwica wołowa z cukinią foto
6
Mięso podajemy z musztardą sarepską.
Krok 6 - Doradca Smaku III, odc. 56: Polędwica wołowa z cukinią foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bartek Klucha 27.04.2015 12:06
Wypróbuję sam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak