Sposób przygotowania

Ziemniaki dokładnie wyczyścić szczoteczką pod bieżącą wodą, a następnie ugotować w mundurkach. Obrać, ostudzić i przemielić przez maszynkę. Mięso oczyścić, umyć i ugotować w bulionie. Ostudzić, przemielić przez maszynkę na zmianę z obraną cebulą. Do ziemniaków dodać śmietanę, żółtka, 3 łyżki masła, mąkę krupczatkę, płaską łyżkę soli, 2 łyżki przyprawy do ziemniaków i pieprz. Wszystko razem utrzeć mikserem na gładką masę. Na końcu połączyć z ubitą na sztywno pianą z białek.

Zmielone mięso wymieszać z solą, pieprzem, przyprawą do karkówki oraz musztardą. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, wyłożyć połową ciasta ziemniaczanego. Kolejno układać warstwy: połowę sera startego na grubych oczkach tarki, mięso, pozostały ser i resztę masy ziemniaczanej. Aby zapiekanka ładnie wyglądała na wierzchu można ułożyć plastry boczku. Smacznego:)

Komentarze

  • 7
    original
    Opublikowano

    Agnieszka_B

    Zapomniałam napisać, ze należny wstawić zapiekankę do piecyka nagrzanego do temperatury 180ºC na około godzinę.
  • 0
    original
    Opublikowano

    Iwusia

    zapowiada się bardzo smacznie :)
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Karolina92

    swietna!
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    szalonamariolka

    świetnie wygląda
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Renataj

    Apetyczne

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !