Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Doradca Smaku III, odc. 22: Indyk w sosie curry

5.0
(40)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

ryż basmati
200 g
pierś z indyka
200 g
jabłko
1 szt.
cebula
1 szt.
czosnek
2 ząbki
migdały
20 g (w płatkach)
rodzynki
20 g
mleko kokosowe
400 ml
cytryna
1/2 szt.
olej

Do smaku

Przyprawa curry orientalna Prymat
Sklep Prymat
Kolendra cała Prymat
Chili pieprz cayenne mielone Prymat
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Sklep Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku III, odc. 22: Indyk w sosie curry

Kroki postępowania

1
Ryż basmanti dokładnie płuczemy w zimnej wodzie. Następnie gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na 1 szklankę ryżu potrzebujemy 1,5 szklanki wody. Po ugotowaniu przelewamy go zimną wodą.
Krok 1 - Doradca Smaku III, odc. 22: Indyk w sosie curry foto
2
Mięso z indyka myjemy i osuszamy. Kroimy pod skosem na równej wielkości plastry.
Krok 2 - Doradca Smaku III, odc. 22: Indyk w sosie curry foto
3
Lekko rozbijamy, posypujemy solą oraz pieprzem i smażymy na patelni z rozgrzanym olejem (ok. 2 minuty). Usmażone mięso przekładamy na ściereczkę do odsączenia tłuszczu.
Krok 3 - Doradca Smaku III, odc. 22: Indyk w sosie curry foto
4
Jabłko oraz cebulę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Czosnek siekamy w cienkie plasterki. Z patelni, na której wcześniej smażyliśmy indyka, wylewamy część tłuszczu, tak, żeby została tylko cienka warstwa. Rozgrzewamy patelnię i chwilę podsmażamy na niej płatki migdałów. Jak nabiorą koloru dodajemy rodzynki, startą cebulę i jabłko oraz czosnek. Przyprawiamy kolendrą, chili oraz przyprawą curry. Całość chwilę smażymy, a następnie dodajemy czosnek.
Krok 4 - Doradca Smaku III, odc. 22: Indyk w sosie curry foto
5
Następnie wlewamy mleko kokosowe i dalej smażymy na wolnym ogniu, żeby połączyły się wszystkie smaki.
Krok 5 - Doradca Smaku III, odc. 22: Indyk w sosie curry foto
6
Odsączonego z tłuszczu indyka wkładamy do sosu i chwilę razem podgrzewamy (ok. 2 minuty). Wyciskamy odrobinę soku z cytryny. Mieszamy.
Krok 6 - Doradca Smaku III, odc. 22: Indyk w sosie curry foto
7
Indyka podajemy z ryżem i sosem. Porcje ryżu możemy uformować na talerzu za pomocą obręczy. Przed wyłożeniem na talerz ryż można podgrzać delikatnie w garnku. Jeśli sos wyjdzie nam zbyt rzadki można go zagęścić gęstą śmietaną.
Krok 7 - Doradca Smaku III, odc. 22: Indyk w sosie curry foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Joanna Maria Deleżuch
Joanna Maria Deleżuch 15.05.2015 19:35
przepis rewelacyjny, ja nie dodałam curry i było pyszne :)
Galilo 10.03.2015 13:29
Pyszne. Zajadaliśmy się z przyjemnością. Polecam!
norweska20 03.03.2015 10:04
ale apetyczna propozycja :)
ilka01 01.03.2015 16:14
pychota :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak