Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Kurczak duszony w czerwonym winie

0.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kurczak
1 szt
sok z cytryny
1 łyżka
cebula biała
2 szt
pieczarki
25 dag
masło
2 łyżki
sos sojowy
2 łyżki
kostka mięsna
1 szt
sól i pieprz
do smaku
śmietana
1/4 łyżki
mąka
2 łyżki
wino czerwone
1/4 litra

Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak duszony w czerwonym winie

Kurczaka podzielić na porcje. Mieso natrzeć sokiem z cytryny. Porcję ułożyć w rondlu. Cebulę pokroić w kostkę, pieczarki w plasterki. Pieczarki podsmażyć na maśle i osączyć. Na tłuszczu ze smażenia grzybów usmażyć cebulę na złoty kolor. Do tłuszczu dodać czerwone wino i sos sojowy oraz kostke bulionową. Przyprawić solą i pieprzem. Przygotowanym sosaem zalać mięso i dusić pod przykryciem. Do sosu z duszenia dodać śmietanę wymieszaną z mąką i dusić jeszcze 10 minut. Doprawić do smaku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

monisia1977 08.10.2010 07:12
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak