Przepis i sposób przygotowania na: Mięsny warkocz
Kroki postępowania
NADZIENIE:
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Tak przygotowaną rumienimy na oleju dodając przeciśnięty przez praskę czosnek. Do gotowej cebuli dokładamy mięso. Całość smażymy i doprawiamy do smaku (można użyć ulubionych przypraw). Gotowe mięso odstawiamy do ostygnięcia. Gdy jest już zimne dodajemy do niego jajko oraz bułkę tartą. Całość dokładnie mieszamy.
Z ¾ szklanki wody, drożdży, cukru oraz 3 łyżek mąki przygotowujemy rozczyn. Gotowy pozostawiamy by podrósł (na około 10 minut).
Do miski wsypujemy mąkę, sól, przyprawę do kurczaka oraz wlewamy olej, pozostałą wodę i przygotowany rozczyn.
Gotowe przykrywamy w misce ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości. Trwa to około 50 minut.
Wyrośnięty warkocz pieczemy około 50 minut w 180°C. Upieczony, delikatnie zrumieniony studzimy.